Hva er en stomi?

Stomi betyr "åpning eller munn". En stomi er en kirurgisk konstruert kroppsåpning hvor en del av tarmen eller urinveiene ledes ut gjennom en åpning i bukveggen, og sys fast til huden. Ved åpningen festes en stomipose som samler opp avføring og urin. Posen tømmes eller byttes ved behov. Hensikten med stomien er å avlaste eller erstatte et sykt eller ikke fungerende organ. I Norge lever rundt 20 000 mennesker med ulike former for uro- eller tarmstomi. Det finnes tre typer stomi. Ileostomi, dannet fra tynntarmen, urostomi, dannet fra urinveiene og colostomi, dannet fra tykktarmen. 

Stomibandasje

For å samle opp urin eller avføring festes en stomibandasje over stomiens åpning. Stomibandasjen består av en hudplate og en stomipose. Bandasjen finnes i to ulike typer. 1-delt eller 2-delt stomibandasje. Avhengig av livsstil og personlige preferanser kan man velge det utstyret som passer best. 

1-delt bandasje innebærer at hudplaten og posen er integrert og bandasjen byttes ut i sin helhet hver gang. En 2-delt bandasje har separat plate og pose som kan byttes ut hver for seg. Det gjør at hudplaten kan sitte på huden i flere dager. Hudplatene kan være flate eller konvekse. En konveks plate brukes gjerne ved lave eller innsunkne stomier. Selve stomiposen er enten lukket eller tømbar. Lukket pose brukes ofte ved kolostomi der avføringen for det meste er fast. Tømbare poser benyttes gjerne ved ileostomi, der avføringen oftere er tynn og det er nødvendig å tømme posen flere ganger i døgnet. 

Stomitilbehør

I tillegg til stomibandasjen finnes det tilbehør som hudbeskyttelse, klebefjerner  og ulike tetningsprodukter. Hudområdet rundt stomien kan være ujevnt, f.eks på grunn av brokk eller arr. Dette kan påvirke bandasjeringen og øke risikoen for lekkasje og hudproblemer. Det kan medføre behov for tilleggsprodukter. Her kan du lese mer om hjelpemidler og stomitilbehør.