Stell av stomi

Tips om hvordan du steller din stomi

 

Velg gjerne et tidspunkt på dagen når det er minst aktivitet på stomien. F.eks på morgenen. 

1. Finn frem alt utstyret du trenger slik at alt er klart på forhånd: avfallspose, kompresser, mal/skyvelær, penn, saks, plate og pose.

2. Fest avfallsposen i bukselinningen for å unngå søl på klærne

3. Start med å løsne den gamle platen med fuktede kompresser eller klebefjerner. 

Kompress: fukt langs hele kanten av stomibandasjen. Dra forsiktig av platen mens du holder igjen huden med den våte kompressen.

Klebefjerner spray: Stå gjerne oppreist slik at sprayen renner ned i limkanten. Spray i overkant av stomien og dra forsiktig av platen så langt det går. Fyll på med spray langs limkanten, la det virke litt og dra forsiktig videre. Fortsett til bandasjen er av. 

4. Vask huden og stomien med lunkent vann. Vær nøye med å få vekk alle avføringsrester. Ikke gni. Pass spesielt på at det blir helt rent og tørt i overgangen mellom stomi og hud.  

5. Tørk godt med kompresser.

6. Sjekk at malen passer. Bruk evt. skyvelær og klipp til riktig hullstørrelse. Ved ileo-og urostomi bør malen være lik diameteren på stomien. Ved colostomi bør malen være 1-2 mm større enn stomiens diameter. Gjør det til en fast rutine å sjekke at hullstørrelsen på hudplaten passer. Gjør det til en fast rutine å sjekke at hullstørrelsen passer med jevne mellomrom, spesielt de første månedene etter en operasjon.

7. Varm opp platen. Platen fester raskere når den er varmet.

8. Barber evt. bort hårvekst medhårs.

9. Fest ny stomibandasje. Bruk god tid, og bruk fingrene til å "massere" platen på, innerst ved stomien, før du masserer i ytterkant. Ved 1-delt bandasje tas beskyttelsesfilmen av og platen legges på. Ved 2-delt bandasje festes posen til platen tilslutt.

Ta vare på limbeskyttelsesplaten, da denne kan brukes som mal ved neste stomistell. Skriv dato på platen, slik at man vet når det er på tide å ta et nytt mål av stomien. De første ukene etter operasjonen minker den gradvis i størrelse. Ta nytt mål minst en gang per uke.

10. Kast avfallsposen i restavfall. 

Opplever du problemer med lekkasje eller sår hud - kontakt din stomisykepleier for råd og veiledning. 

 

Hvor ofte bør stomibandasjen byttes?

Dersom du har kløe eller svie i huden kan det tyde på at avføringen ligger under platen - skift plate for å unngå sår hud.

Kolostomi: 

1-delt: Skiftes fra 1 til flere ganger daglig.

2-delt: Platen skiftes hver 2. til 3,. dag. Posen skiftes daglig eller ved behov.

 

Urostomi:

1-delt: Skiftes daglig.

2-delt: Plate skiftes annenhver dag. Pose daglig

 

Ileostomi: 

1-delt: Skiftes daglig.

2-delt: Platen skiftes hver 2. dag. Posen skiftes daglig.