Gå til innholdet

Trening og stomi

 

Mange som har fått en stomi har ofte flere spørsmål knyttet til fritidsaktiviteter og idrett. Fysisk aktivitet er en viktig del av veien tilbake, men mange vet ikke hvordan de skal gå frem. Vi har spurt Nina om hvordan hun kom i gang med fysisk aktivitet etter sin stomioperasjon. Les Nina's historie og få gode tips om trening.

 

Mitt navn er Nina og jeg har stomi. Jeg er 40 år og bor i Stavanger sammen med mine 2 barn og en hund. Hverdagene mine er ofte som for folk flest, med barn i hus og daglige gjøremål. I tillegg har jeg siste halvåret begynt å fokusere på trening, mental helse og
åpenhet rundt mine utfordringer. 

Den 30. september 2020 ble jeg stomioperert og fikk kolostomi.
Det var flere årsaker/diagnoser som førte til at jeg endte opp med stomi. Jeg har levd et liv med mye magesmerter, hyppige turer på toalettet, kvalme, vektnedgang, oppkast, håravfall, utslett mm. 
Etter flere utallige undersøkelser ble diagnosene flere og
flere, blant annet innsnevring på tarm, prolaps, forstoppelse, diare, fødselsskader på lukkemuskel, nerveskader mm. Alternativene ble enten stomi, eller flere utallige operasjoner
uten garantier, og forsøk på å finne en “levelig” løsning for meg.


Jeg har ikke angret et sekund på mitt valg om å få stomi, det reddet mitt liv på mer enn en måte.

De 3 første mnd etter operasjonen satt jeg for det meste helt i ro. Jeg brukte mye av tiden min på å prøve å finne ut så mye som jeg kunne om trening med stomi. Dette viste seg å ikke ta mange minuttene, da det ikke var så mye info å finne der ute. Da valgte jeg å lese om trening, snakke med forskjellige mennesker med kunnskap og erfaringer om kropp og trening, blant annet fysioterapauter, kiropraktorer, naprapat, personlige trenere og stomisykepleier.

 

 

Hvordan har du trent?

Den 1. januar, 3 mnd etter operasjon, startet jeg med treningen til stomisykepleier Wenche Backstrøm. Hun har laget en treningsvideo som ligger på norilco.no sine nettsider. Senere kom også Coloplast ut med en plansje med bilder og forklaringer på de samme øvelsene som jeg brukte fra Wenches video. Jeg startet i tillegg opp med å gå små turer ute, 10 minutter daglig og økte med et par minutter i uken. Wenches trening og daglige turer ute fortsatte jeg med helt til juni, 8 mnd etter operasjonen.

 

Da begynte jeg å føle meg klar for å ta skrittet videre. Kroppen føltes sterkere og jeg hadde helt klart mer kontroll på bruk av magemusklene og mer utholdenhet etter mine daglige turer. På dette tidspunktet hadde jeg økt turene mine til to turer x 60 minutter daglig.

 

Nina's treningsprogram

Jeg fortsatte med mine daglige turer ute, til hundens store glede, og laget meg et lite treningsprogram som jeg kunne gjøre hjemme. Jeg valgte å lage meg et treningsprogram der jeg trengte noe utstyr, treningsmatte, noen lette manualer, pilatesball og strikker.

 

Jeg startet med:

Diagonalstrekk på pilatesball

DNS på pilatesball

Enkel supermann (liggende på magen)

Knebøy med strikk

Sidegange med strikk

Bakoverutfall med vekt

Dead bug + Wenches øvelser 

Dette gjorde jeg 2 ganger hver dag. 2-3 runder med 4-6 repetisjoner. Etterhvert som jeg følte meg sterkere økte jeg vekt, motstand og antall repetisjoner, og gikk ned til å trene en gang om dagen.

 

 

Alle øvelsene jeg har gjort og programmene jeg valgt å følge, har jeg valgt ut fra hva min kropp har klart, og de hensynene jeg har måttet ta. Siden jeg ikke er noen fagperson på dette, har jeg måttet føle meg frem til hva som fungerer for meg selv.  Jeg har også fått testet ut løping og svømming/bading i sommer. Knallgøy å kjenne at kroppen spiller på lag og at jeg kan utfordre meg selv.

 

Hva med posen?

Posen har ikke vært til hinder for min trening, men jeg har valgt å bruke brokkbind og Comfizz kompresjonstruse under all trening. I tillegg bruker jeg treningsbukser/tights som er stramme og høye i livet. Jeg liker følelsen av at posen holdes godt på plass og at magemusklene får litt hjelp og støtte. Når jeg bader bruker jeg Comfizz sin badetruse, superbehagelig og holder posen godt på plass.

 

 

Når jeg ser tilbake på hvordan formen mentalt og fysisk var for ca. ett år siden, føles det ut som et helt annet liv. Med stomioperajonen har jeg fått sjansen til å ta tilbake livet mitt, og ha mulighet til å trene og være aktiv i hverdagen igjen. Etter å ha brukt mange timer på jakt etter treningstips, har jeg nå fått satt sammen et treningsprogram som fungerer godt for meg i hverdagen.

 

Du kan følge Nina's reise videre på Instagram, @ninakarint. Norilco har en fin treningsdagbok, "Frisk og fysisk" som kan hjelpe deg å komme i gang. Boken innenholder informasjon, øvelser og ukeplaner. Boken kan bestilles her.  

 

 

 

Adresse
Nedre Kongerød 39, 3737 Skien
Telefon
921 172 67
E-postadresse
post@ubrimedical.no
Foretaksregisteret
916 938 918
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business