Gå til innholdet

Lar ikke stomien styre livet

 

Nina's historie

Les hvordan Nina Berget fra Levanger etter flere år og mange sykehusinnleggelser har tatt tilbake kontrollen over hverdagen. 

 

Svingende sykdomsforløp

Jeg har ulcerøs colitt. Ble i 2005 operert, der tykktarmen ble fjernet. Fikk da en IAA (ileoanal anastomose) med bekkenreservoar. Så i 2021 fungerte ikke den lenger, fikk da en tynntarmsstomi.

Fikk problem med betennelser i ledd i ungdomsalder. Så i 20 årsalderen, under svangerskap, fikk jeg betennelser i tarmen. Fikk etterhvert diagnosen ulcerøs colitt og spondyloartritt.

Så fulgte flere år med svingninger i sykdomsaktiviteten, ble medisinsk behandlet. Ble alenemor for 2 barn i den tiden og utdannet meg samtidig til sykepleier. Jobbet så ved sengepost for lungesykdommer i helstilling. Etterhvert var det kun prednisolon som virket, gikk på det i 2 år, med store doser til tider. Var veldig preget av sykdommen, flere innleggelser.

Gjennomgikk så 4 operasjoner i løpet av 2004/2005, fikk da ett bekkenreservoar. Ble arbeidsufør i 50%, og jobbet 50% ved lungepoliklinikk (frem til dd).

Etter noen relativt gode år, oppsto det betennelser i både reservoaret og ledd. Gikk da på methotrexate og remicade (biologisk medisin). Effekten av det avtok. Betennelser ble igjen ett stort problem. Bekkenreservoaret fungerte dårlig, ble ødelagt av arrvev og betennelser.

Resultat var hyppige doturer, flere innleggelser med subileus, og jeg var mye påvirket av sykdom. Ble også akiv kommunepolitiker i 2011 ( og frem til dd), og med mange og lange møter, så var en vond mage og hyppige doturer ei stor utfordring.

"Er forresten også glad i fysisk aktivitet, men dette ble også veldig påvirket av sykdommen."

 

Ble så operert og fikk utlagt tynntarm i 2021. Det satt langt inne og måtte gjøre dette, så det var en lang mental prossess i forkant. Tok også litt tid med prøving og feiling av stomiutstyr, før jeg landet på det som fungerte godt for meg.

"Var et mål å ha det så enkelt som mulig."

Bruker endelt - stomipose med convex plate og bruker tetningsring under. Til å begynne med, så brukte jeg støttebelte ved fysisk aktivitet. Nå bruker jeg kun undertøy med lett kompresjon. Comfizz boksershorts ved trening/aktivitet, og Comfizz truse på jobb. Så langt har dette gått veldig bra, har ikke hatt ordentlig lekkasje, har heller ikke fått brokk.

 

"Fått en mye bedre hverdag, der jeg har tatt tilbake kontrollen."

Slipper å måtte på do flere ganger om natten, med ødelagt nattesøvn. Men altså; litt nervøs for lekkasje når jeg kjenner posen fylles, og jeg feks er opptatt på jobb, i ett møte ol. 

"Ellers ble aktiviteter som turer på ski, til fjells osv mye enklere og bedre nå med stomi."

Alt skal ikke rosemales. Fortsatt påvirket av sykdom, plages med malabsorpsjon og fatigue, det er en berg -og dalbane kjøring med gode og dårlige perioder. Går ennå på methotrexate og må blant annet få jern-infusjoner. Ingen tvil om at stomien ga meg mye bedre livskvalitet, men der er også en sorg. Ett tap av normalitet, avhengig av den posen på magen for resten av livet. Angst for lekkasje, for ileus og andre komplikasjoner, som kan oppstå.

Jeg er nå 53 år og i overgangsalderen da jeg fikk stomien, det er helt klart en stor endring i livet. Men avslutningsvis; jeg var så dårlig da jeg fikk stomien, at det er ingen tvil om at jeg fikk det mye bedre med stomi, og per nå så fungerer den veldig bra. Den begrenser meg ikke i mitt daglige liv, på jobb, på turer osv, tvert om. 

"Jeg skjemmes ikke av den, og har ikke problem med å fortelle andre at jeg har stomi (heldigvis)."

 

 

 

Vil du følge Nina videre finner du henne under @bergetnina på Instagram. Det fine posetrekket Nina har på seg er laget av "Drittsekken Stomidesign".  

 

Adresse
Nedre Kongerød 39, 3737 Skien
Telefon
921 172 67
E-postadresse
post@ubrimedical.no
Foretaksregisteret
916 938 918
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business